Hur mycket äppelcidervinäger ska man dricka?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag har läst att äppelcidervinäger påverkar blodsockret positivt, men får inte fram hur mycket man ska dricka om dagen. Samt när man ska ta det. 
Äter även surdegsbröd för att sänka blodsockret. 
Jag har också förstått att juice utan socker inte är lämpligt på grund av att mängden socker är hög i juice. Samt för lite fruktkött. Om jag pressar en frukt själv och tillsätter fruktköttet, funkar det? 

Tackar på förhand, 
Peter Karlsson

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Studier har visat att 2 teskedar vinäger (det vill säga ättika utspätt med vatten) i maten sänker blodsockret med cirka 20 procent, till exempel från 9 till 8,2 mmol/L, efter måltiden. Man vet inte på vilket sätt vinäger verkar, det vill säga mekanismen. Viktigt för effekten verkar vara att tillsätta vinäger till maten, för att minska blodsockerstegring efter måltiden.  

1–2 matskedar matvinäger, till exempel äppelcidervinäger, sänker även fasteblodsockret något om du tar det på kvällen. Det verkar minska insulinresistens eller öka insulinkänsligheten och därmed minska behovet av ökad insulinproduktion eller ökad insulintillförsel. Det har också visat sig minska bukfettet. 

Surdegsbröd har inte samma effekt. Inte heller inlagda grönsaker eller vinägerpiller. Potatissallad med olivolja och vinäger är bra, pröva gärna att doppa fiberrikt bröd i lite balsamvinäger så kan det sänka blodsockret mer än om du äter brödet utan att göra det.  

Observera att du bör vara försiktig att inte äta för mycket vinäger, som kan vara frätande på matstrupen. Drick således inte vinäger, utan ta det skedvis. Jag rekommenderar max 2–3 matskedar (= 6–9 teskedar) per dag.   

Juice innehåller mycket socker, därför är det bra om fruktköttet är kvar, för då minskar upptaget av socker till blodet. Så det fungerar att tillsätta fruktköttet till den pressade frukten och äta upp det. 

Vänliga hälsningar, Kerstin