Hur hälsosamt är det egentligen med inlagd matjesill?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Hur hälsosamt är det egentligen att som diabetiker äta inlagd sill i allmänhet och matjessill i synnerhet? Man rekommenderas att äta fet fisk, men sockerhalten i matjessill kan mycket väl uppgå till 15 procent och mer än det och detta i själva fisken och inte spadet.

Jag har frågat dietist som svarade svävande att hälsofördelarna överväger och att sockerhalten var i lagen och inte fisken, men för klar lag är det inte så, utan det är innehållet i själva fisken man deklarerar, enligt kundtjänst hos en av våra större producenter. 

Just matjessill är extra intressant för mig eftersom jag tycker bäst om matjessill bland de sillinläggningar jag smakat men också för att jag gärna äter det till middag och då blir det större kvantiteter än som smörgåspålägg. 

Vänliga hälsningar Gunnar  

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Som du skriver så innehåller matjessill och inläggningar socker, vilket kan öka blodsockret om du har diabetes, särskilt om du äter kokt potatis till. Om du har möjlighet så kan du själv kolla hur mycket ditt blodsocker stiger efter måltiden. Kall potatis eller färskpotatis ger lägre blodsockerstegring.  

Det har visats att nyttigt omättat fett liksom antioxidanter (frukt och grönt) och fibrer kan minska sockerstegringen efter en måltid med socker jämfört om du bara åt sockret.  Men om jag vore du skulle jag kolla mitt blodsocker efter favoriträtten med matjessill och jämföra med sill utan sockerinläggning och med en kontrolldiet med motsvarande sockermängd utan sill med i övrigt samma middagsinnehåll. Meddela gärna resultatet.

100 gram matjessill innehåller 12 gram socker, vilket motsvarar 3,5 sockerbitar. Äter du flera hundra gram matjessill så blir det många sockerbitar. Jämför en burk Coca-Cola som innehåller 35 gram socker, eller 10 sockerbitar, vilket är 25 procent av dygnets rekommenderade intag av den totala mängden socker och snabba kolhydrater hos en vuxen, om man vill ha bra blodsocker och vikt.  

Jag rekommenderar mina patienter att välja sill med minsta mängd socker (kolla på innehållsförteckningen) och inte äta sill mer än gång i veckan om man inte kan garantera att den är ofarlig ur miljögiftsynpunkt, avseende till exempel dioxiner och PCB:er, det vill säga är fångad i Östersjön. Gravida, barn och ungdomar bör äta sill max tre gånger per år om den är fångad i Östersjön av den anledningen. (Tre gånger per är kan vara jul, påsk och midsommar.) Hoppas detta är svar på din fråga. 

Vänliga hälsningar Kerstin