Blodsockret stiger vid träning?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag är i 40-årsåldern och diagnostiserades med diabetes typ 1 för 15 år sedan. Jag är en person som tränar och rör på mig mycket. Trots att jag är väldigt planerande och har strikta rutiner är det nästan omöjligt att förutse blodsockret i samband med träning.
Ibland efter kvällspass måste jag stanna uppe längre än jag vill för att få upp blodsockret.
Och lika konstigt kan det vara när jag tränar på morgonen, innan jag tar insulin och innan frukost. Ofta håller sig blodsockret på en acceptabel nivå om jag inte tränar för länge eller för hårt. Men då och då stiger blodsockret när jag tränar på morgonen!
Varför slår det så olika, fast jag tränar under samma förutsättningar.

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

När man tränar (använder sina muskler) så sjunker blodsockret eftersom musklerna använder socker som bränsle och energikälla. För detta krävs dock att man har tillräckligt med insulin. En kort intensiv max-träning kan öka blodsockret via stresshormoners påverkan. En del som löptränar använder det som ett knep för att undvika lågt blodsocker strax efter träning. Ett högt blodsocker efter träning beror på att man har för lite insulin för att ta upp socker i musklerna. Har man lågt/normalt blodsocker när man börjar sin träning så är risken för lågt blodsocker större.
Dessvärre kan det också vara ännu mer komplicerat. Ett längre träningspass kan öka insulinkänsligheten många timmar senare och därför öka risken för lågt blodsocker långt efter träningen. Kosten spelar också en viktig roll för hur man reagerar på träning.
Muskelmassa och fettmassa spelar också roll för hur insulinkänslig man är. För kvinnor spelar även menstruationscykeln roll. Före mens är man mer insulinresistent och under mens mer insulinkänslig. Har man kvar lite egen insulinproduktion kan det också påverka effekten av träning.
Idrottsmän och idrottskvinnor med typ 1-diabetes lär sig genom att testa sig fram, hur de ska anpassa insulindoser och kost till träningen för att uppnå bästa resultat och må bra.