Bara fötter lite på tå bakifrån

Ta hand om dina fötter

NYHET
Tidningen

Att ta hand om sina fötter är viktigt för alla, men särskilt viktigt för dig som har diabetes. Du är själv ansvarig för dina fötter.
Du bör lära känna dina fötter för att lättare upptäcka eventuella förändringar, då diabetes på lång sikt kan ge komplikationer i fötterna.

Nedsatt nervfunktion kan leda till försämrad känsel, vilket kan innebära att man inte är lika känslig för smärta, köld och värme. Det blir då svårare att känna av till exempel småsår som skavsår på fötterna. Och försämrad blodcirkulation i fötterna kan göra så att skador på huden har svårare att läka.

Du har rätt att få dina fötter undersökta av din läkare eller diabetessjuksköterska varje år. Det är en enkel undersökning som består av att man känner på fotpulsarna och använder en stämgaffel och ett monofilament för att testa känseln. Resultatet av fotstatusen ska sedan riskbedömas enligt NDR (Nationella Diabetesregistret).

Riskgrupp 1 – Frisk fot, diabetes utan komplikationer

Riskgrupp 2 – Nervskada och/eller kärlskada

Riskgrupp 3 – Tidigare sår

Riskgrupp 4 – Pågående allvarlig sjukdom

Du kan också få remiss till fotterapeut för fotsjukvårdande behandling, efter bedömning av din läkare eller diabetessjuksköterska. Fråga vad som gäller för dig. Vad kan du göra själv?

Kontrollera dina fötter varje dag. Ta gärna en spegel till hjälp eller be någon hjälpa dig om du har svårt att själv granska dina fötter. Var uppmärksam på sprickor, förhårdnader, svullnader, rodnader och nagelförändringar.

Tvätta fötterna – helst varje dag. Det är viktigt att torka torrt, särskilt mellan tårna.
Om du har förhårdnader kan du försiktigt använda en fin sandpappersfil som är skonsam för huden. Använd en rak nageltång vid klippning för att undvika att du klipper ner i sidan av nageln. Smörj fötterna, men inte mellan tårna – där ska det vara torrt. Det finns många olika krämer att välja mellan.

Har du svårt att nå ner till dina fötter, unna dig ett besök hos en medicinsk fotterapeut. Välj strumpor i rätt storlek och utan hård resår och irriterande sömmar.

Skor då? När du köper skor ska de vara en centimeter längre än tårna – det ska finnas rörelseutrymme. Hälkappan ska sitta stadigt runt foten och vara stabil. Känn efter så att det inte finns några sömmar eller ojämlikheter inuti skorna. Köp skor på eftermiddagen, då är fötterna som störst.

Glöm inte fotgymnastiken

Rörligheten i foten är viktig. Den gör att du klarar ojämnheter på trottoaren eller på stigen i skogen när du promenerar. Balansen blir också bättre.

• Sätt dig ner bekvämt och knip ihop och spreta ut tårna växelvis
• Skrynkla ihop en handduk med tårna
• Stå upp och gör tåhävningar (10–30 repetitioner)
• Lyft tårna men ha hälarna kvar på golvet. Lyft och sänk sedan växelvis
• Avsluta med att röra på foten i cirklar (bara foten,inte hela benet)

Text: Ann Lindström, Fotterapeut och utbildare på Akademiskt primärvårdscentrum