Livsviktigt att minska sockerkonsumtionen

NYHET

Socker är en orsak till sjukdomar i hjärta och kärl, övervikt, demens och typ 2-diabetes. Det synliga sockret i godis, kakor och läsk kan vara nog så svårt att undvika. Men den största utmaningen är att undvika det tillsatta sockret som finns i de flesta livsmedel. Rent socker som går under benämningar som de flesta av oss inte har en chans att tyda.

Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och Thomas Magnusson, förbundsordförande i Diabetesorganisationen i Sverige.

Idag den 7 september 2016, startar Diabetesorganisationen i Sverige och Storstockholms diabetesförening en gemensam kampanj för att minska svenskarnas intag av tillsatt socker. En ny broschyr, En liten broschyr om socker, lanseras i samband med en precis avslutad lunchdebatt mellan politiker, livsmedelsindustrin, Livsmedelsverket, Läkarförbundet och Apoteket AB.

Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare till broschyren drog inledningsvis en tankeväckande, skrämmande föreläsning om hur socker skadar vår hälsa.
- Det finns inget djur i världen vi skulle ge samma mat och godis som vi ger till våra barn. En av tio europeiska ungdomar har fettlever före 18 års ålder och fettlever är en orsak till typ 2-diabetes.

- Vi vet att socker har en negativ inverkan på hälsan och vi står bakom WHO:s riktlinjer om att vi bör minska det dagliga sockerintaget till max fem procent av det dagliga kaloriintaget. Nu vill vi sprida kunskap och påverka beslutsfattare så att vi lättare kan göra medvetna val av det vi stoppar i oss, säger Thomas Magnusson, ordförande i Diabetesorganisationen i Sverige.

Att socker är farligt var panelen rörande överens om. Likaså hur svårt det är att veta vad som är tillsatt socker eller ej. Det finns flingor som marknadsförs som nyttiga och som inte har något tillsatt socker men i innehållsdeklarationen framgår det att de innehåller juicekoncentrat, som räknas just som socker.

- Det är inte tillåtet att lura konsumenten, fastslog Anna-Carin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, som berättade om regeringsuppdraget de fått för att förbättra svenskarnas matvanor.

En stor del av debatten handlade om frågetecken och förslag kring hur budskapet ska nå ut men också hur motivationen till att minska sockerintaget, ska stödjas.

Fr.v. Eva Fernvall, moderator, Nicklas Malmberg, riksdagsledamot (MP), Maria Fält, ordförande i beredningen för stora folksjukdomar SLL (KD), Annelie Barkelund, kommunikationschef Nestlé, Anders Dahlqvist, kardiolog och ledamot i Läkarförbundet, Anna-Carin Qetel, nutritionist Livsmedelsverket, Marianne Norelius, hälsostrateg på Apoteket AB.

- Det ska vara lätt att göra rätt, sade riksdagsledamoten Niclas Malmberg, (MP), som så sent som i våras fick avslag på sin motion om obligatorisk märkning av tillsatt socker i våra livsmedel. Men Niclas Malmberg ger inte upp och förespråkar fortsatt opinionsbildning för att så småningom kunna få skatt på läsk infört i Sverige.

Dagens aktiviteter var startskottet för DiOS och SSDF:s sockerkampanj. De båda organisationerna fortsätter nu sitt arbete med att påverka beslutsfattare och med att sprida kunskaper om sockrets skadliga inverkan på hälsan.

En liten broschyr om socker kan beställas från Storstockholms Diabetesförenings kansli eller laddas ned här.

 

Lyssna gärna på föreläsningen i sin helhet