läkare och patient

Enkät om diabetesvård gav viktig information

NYHET

Under hösten gick vi ut med en enkät till de som lever med typ 2-diabetes. Våra medlemmar och de vi kunde nå via sociala medier gav oss riktigt bra svarsfrekvens. Det finns en stor förbättringspotential när det gäller utbildning för de med typ 2-diabetes, visar enkäten. 

Vi ville ta reda på hur man upplever sin diabetesvård idag och vad som fungerar bra och om det finns förslag på förbättringar.  348 svar kom in vilket är en riktigt bra svarsfrekvens.  Även om vi träffar många genom våra aktiviteter är det bra att komplettera med enkäter. Det ger oss en bredare bild och vi når fler än bara de som valt att vara aktiva i föreningen. 

Det finns ett antal aspekter som är viktiga vid diagnosdebut som vi frågade om, en av dessa är hur snabbt man fick insatt behandling. För att det ska ske måste ett besök hos läkare bokas tidigt. Det som framkom i svaren var att 50 procent fick träffa en läkare inom några veckor och 18 procent inom 3 månader. Men dock får runt 30 procent alltså vänta längre, så utrymme till förbättring finns. De nationella riktlinjerna för diabetesvård säger att alla initialt ska få metformin insatt omgående. Det vi fick fram i svaren var att 30 procent fick kostråd vid första läkarbesöket och ingen annan behandling. Men 70 procent fick ändå metformin. Det stämmer överens med andra undersökningar vi tagit del av och detta är något som måste förbättras och som vi behöver fortsätta att påtala. Det här säger riktlinjerna: Hälso- och sjukvården bör erbjuda personer med typ 2-diabetes metformin som monoterapi om det inte finns intolerans eller kontraindikationer (prioritet 1). 

Utbildning är också en prioriterad fråga i riktlinjerna men här ser vi i svaren att endast 25 procent har fått grupputbildning. De övriga svarar att de fått skriftlig och muntlig information. Hela 23 procent har fått ingetdera. Här har Diabetes Stockholm en viktig roll att fylla. Så här fördelar sig önskemålen. 27 procent vill ha föreläsningar, 40 procent vill ha föreläsningar om specifika ämnen kopplat till diabetes och 17 procent skulle vilja träffa andra med diabetes.

När det gäller vad man ansåg fungerade bra på respektive vårdcentral fick vi ganska spretiga svar. Glädjande är att 63 procent ansåg att de fick bra bemötande. De förbättringar som önskades var att de ska få träffa samma läkare och att de vill se tydligare behandlingsmål som de sätter upp tillsammans med sin läkare. 

Svaren i denna enkät kommer vi att använda både när vi träffar de som arbetar i vården och när vi träffar förtroendevalda i regionen. Allt för att fler ska få den diabetesvård de har rätt till och slippa framtida komplikationer. 

Vi skulle vilja passa på att tacka alla er som gick in och svarade på enkäten och tack till alla som lämnade frisvar. Dessa ger oss bra information och en mer personlig bild av hur ni upplever den vård och behandling ni får.

Mer detaljerad information om svaren finns här.

Text: Kristina Söderlund, intressepolitisk chef Diabetes Stockholm