Kastrull med visp, Mornaysås, äggula och riven ost i
Ingredienser:
  • 3 dl standardmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 100 g lagrad ost, riven, (t ex prästost, västerbotten, gruyère)
  • 4 äggulor
  • finriven muskotnöt
  • salt och nymald vitpeppar

Mornaysås

RECEPT

En klassisk gratängsås i Tommy Myllymäkis tappning. God till allt du vill gratinera, t ex blomkål, andra kokta grönsaker och crocue madame.

Ingredienser:
  • 3 dl standardmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 100 g lagrad ost, riven, (t ex prästost, västerbotten, gruyère)
  • 4 äggulor
  • finriven muskotnöt
  • salt och nymald vitpeppar
Gör så här:
  1. Fräs mjöl i smör utan att ge färg, cirka 2 minuter. Krydda med några drag peppar redan här.
  2.  Blanda mjölk och grädde och tillsätt i omgångar under vispning. Låt såsen koka upp mellan varje gång och vispa kraftigt. Risken om du tillsätter alla mejerier på en gång är att det blir klumpar.
  3. När all grädde och mjölk vispats ner låter du såsen småputtra minst 5 minuter. Vispa då och då, så den inte bränner. Ta av från värmen, tillsätt ost och äggulor och vispa tills osten smält.
  4. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt.

ANVÄNDNING

Allt du vill gratinera, t ex blomkål, andra kokta grönsaker, croque madame.

 

"Det slarvas ofta med såsen till gratängen idag – med det är verkligen värt att göra en riktigt god bechamel och sen vända i lagrad ost och äggulor.

En barndomsfavorit för mig är gratinerad blomkål med stekt bacon."

 

Vill du prova ett annat recept ur samma bok?

Här hittar du recept på Morotssmörsås och Kålrotsmörsås

Ur Såser

Författare: Tommy Myllymäki

Fotografi: Charlie Drevstam

Förlag: Natur & Kultur

Göttigaste såserna

Såsen är den viktigaste komponenten för att skapa balans och harmoni i en maträtt, menar Tommy Myllymäki, som nu kommer med en färsk upplaga av boken Såser.

Att laga bra såser är den smarta vägen till framgång i köket för både hemmakockar och proffs. säger Tommy Myllymäki, årets kock 2007.

Hans bok Såser kom ut första gången redan 2013. Nu finns en ny upplaga i bokhandeln.

– Alla såser i boken är mina egna tolkningar. Visst finns det original och förlagor till de flesta av recepten, men det handlar trots allt om personligt utmejslade varianter.

Steg för steg visar Myllymäki prov på hur hobbymatlagaren hittar rätt smak, doft, konsistens och textur på såsen.

– Det vanligaste felet vi gör hemma i köket är att vi kokar alltför länge och med för mycket vatten. Många av smakerna utvinns ganska fort. Och det finns ju ingen anledning till att det ska gå långsamt om det går att göra snabbt.