
Ingredienser:
- 3 dl standardmjölk
- 1 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 100 g lagrad ost, riven, (t ex prästost, västerbotten, gruyère)
- 4 äggulor
- finriven muskotnöt
- salt och nymald vitpeppar
Mornaysås
RECEPT
En klassisk gratängsås i Tommy Myllymäkis tappning. God till allt du vill gratinera, t ex blomkål, andra kokta grönsaker och crocue madame.
Ingredienser:
- 3 dl standardmjölk
- 1 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 100 g lagrad ost, riven, (t ex prästost, västerbotten, gruyère)
- 4 äggulor
- finriven muskotnöt
- salt och nymald vitpeppar
Gör så här:
- Fräs mjöl i smör utan att ge färg, cirka 2 minuter. Krydda med några drag peppar redan här.
- Blanda mjölk och grädde och tillsätt i omgångar under vispning. Låt såsen koka upp mellan varje gång och vispa kraftigt. Risken om du tillsätter alla mejerier på en gång är att det blir klumpar.
- När all grädde och mjölk vispats ner låter du såsen småputtra minst 5 minuter. Vispa då och då, så den inte bränner. Ta av från värmen, tillsätt ost och äggulor och vispa tills osten smält.
- Smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt.
ANVÄNDNING
Allt du vill gratinera, t ex blomkål, andra kokta grönsaker, croque madame.
"Det slarvas ofta med såsen till gratängen idag – med det är verkligen värt att göra en riktigt god bechamel och sen vända i lagrad ost och äggulor.
En barndomsfavorit för mig är gratinerad blomkål med stekt bacon."
Vill du prova ett annat recept ur samma bok?
Här hittar du recept på Morotssmörsås och Kålrotsmörsås.