Jag vill veta mer om gryningsfenomenet

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag skulle vilja veta mer om gryningsfenomenet, varför det blir så och inte minst, vad kan man göra åt det? Det skulle säkert intressera fler än mig. / Barbro

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Det kallas också Dawn-fenomenet, vilket innebär att blodsockret, från att ha varit bra under natten, stiger 1–1,5 mmol/L tidigt på morgonen och är ofta förhöjt fram till efter frukost. Detta beror (till skillnad från somogyi-effekten) inte på lågt blodsocker, det vill säga är inte en rekyleffekt som svar på hypoglykemi under natten.

Grynings(Dawn)fenomen förekommer hos nästan hälften av alla som har typ 1- och typ 2-diabetes, och är kopplat till insulinbrist. Det förekommer inte hos personer som har normal insulinproduktion och sockerbalans. Vi har så kallade klockgener och centra i hjärnan, som reglerar vår dygnsrytm och ställer in våra cellers ämnesomsättning under dygnet. Vår ämnesomsättning sänks under natten (och därför fryser vi lätt då). Vi kan inte förbränna kolhydrater/kalorier om vi äter sent. Våra hormoner har en dygnsrytm. Till exempel är produktionen av tillväxthormon som högst under natten och kortisolproduktionen högst tidigt på morgonen. Tillväxthormon ökar bildning av viktiga proteiner i våra celler och hjälper till att reparera cellskador. Kortisol är viktigt för vårt immunförsvar och blodtryck. Dessa hormoner ökar också sockerproduktionen från levern där vi har ett förråd att ta av när vi fastar. Hjärnan, som arbetar under natten, använder socker som energikälla. Vid för lite insulin från bukspottkörtel direkt till levern så kan inte sockerproduktionen från levern dämpas/regleras och sockret stiger i blodet. Samma sak händer vid insulin-okänslighet/resistens i levern. Detta kallas gryningsfenomen.  

Det är alltså insulinbrist och insulin-okänslighet/resistens i levern som orsakar detta fenomen. Är insulinresistens i levern den främsta orsaken så har man inte bara högre fasteblodsocker utan även högre triglycerider (ett blodfett) i blodet. 

Insulinbrist behandlas med insulin eller läkemedel som ökar kroppens egna insulinproduktion. Man måste dosera försiktigt för att undvika hypoglykemier. 

Att inte äta något sent på kvällen efter klockan 19:30 minskar också fasteblodsockret. Att behandla fettlever, som är en vanlig orsak till insulinresistens i levern, är också viktigt.Detta görs idag främst med kost, till exempel att avstå helt från alkohol, att äta kolhydratfattig kost och/eller genom att äta kalorifattigt med två fastedagar i veckan enligt 5:2 dieten. 

Hoppas detta är svar på dina frågor! 

Vänliga hälsningar, Kerstin