Hur stora är chanserna att bli av med typ 2-diabetes?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Hur stora är chanserna att bli av med typ 2-diabetes? Det vill säga att bli symptomfri, och få tillbaka ett bra blodsocker utan läkemedelshjälp. Finns det studier som visar hur många som har blivit av med sin typ 2-diabetes? Hur stora är chanserna, skulle du säga, med din erfarenhet av att möta många typ 2-patienter?

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Dessa frågor får jag ofta. Remission av typ 2-diabetes innebär fri från symtom, normalt blodsocker fastande och normalt HbA1c (högst 48 mmol/mol) utan läkemedel under minst tre månader. Jag har haft flera patienter som klarat av att ändra levnads- och kostvanor och blivit av med sin diabetes typ 2-diagnos. En del har nu prediabetes och måste följas och uppmuntras att hålla kvar de nya vanorna. 
Övertygande studier har visat att de som har tillräckligt med egen insulinproduktion (mätt som c-peptid), kan få normala blodsockervärden om övervikt minskar med 15 procent, till exempel går ned från 100kg till 85 kg. Detta kan gälla upp till 50 procent av alla med typ 2-diabetes inom 5–7 år efter diagnosen. Ju längre tiden går desto sämre blir ofta insulinproduktionen, men det gäller inte alla. 
En del kan ha en tillräckligt bra insulinproduktion mer än tio år efter diabetesdiagnosen. Även de med normal vikt (BMI) men ökat midjemått, dvs. bukfett (leverfett), kan med kalorisnål diet bli av med detta fett och få ett normalt blodsocker. Viktnedgången minskar okänslighet för insulin, ger mindre inflammation i kroppen, tar bort fett från levern och ger bättre leverfunktion, vilket tillsammans bidrar till normalt blodsocker. Det ger även bättre blodtryck, bättre blodfetter, bättre sömn och bättre ork.  

Ett exempel på att typ 2-diabetes kan försvinna är graviditetsdiabetes, som försvinner när barnet är fött och insulinkänsligheten normaliserats. Under graviditetens senare del är kvinnan mycket okänslig för insulin (insulinresistent) och vikten ökar vilket bidrar till övergående högt blodsocker. Det är dock ett varningstecken att hon har risk att utveckla typ 2-diabetes senare i livet, speciellt om hon blir fysiskt inaktiv, går upp i vikt och i midjemått (leverfett).  

Hur gör man för att gå ner 15 procent i vikt? Mina tips är ta tid på dig, sluta ät/drick kalorier efter klockan 19:30, ät inget mellan målen, ta aldrig mer än en portion, byt till mindre tallrik, byt feta mejeriprodukter till låg fetthalt och minska mängden, ät inte mjukt bröd eller kaffebröd, endast en hård smörgås per dag, drick inte läsk eller juice, minska vin och öl till ett minimum.  Ät bär, sallader, fiberrika grönsaker och proteiner (fågel, fisk, ägg, magert rött kött och bönor). Om du klarar en fastedag då och då med flera glas vatten plus bara en tallrik soppa till lunch och en till middag, förutom en lågkalori-frukost (till exempel ett ägg + ett halvt äpple), så bränner du fett och tappar lite extra i vikt det dygnet. Om du tar snabba promenader, 2 x 30 minuter per dag, så hjälper det till att både minska midjemått och behålla tappad vikt. Kan du dessutom styrketräna några dagar i veckan så når du snabbare ett normalt blodsocker. Proteiner gör att du känner dig mätt längre efter en måltid.  

Nya läkemedel (GLP1RA, som du säkert läst om) kan hjälpa dig att snabbare känna dig riktigt mätt, så att du inte vill äta mer än en halvportion. Då går du garanterat ned i vikt. Men som med många andra mediciner så svarar vi olika på dem. Alla känner inte denna mättnad. 

En annan metod för att gå ner 15 procent eller mer i vikt och bli av med diagnosen typ 2-diabetes är överviktskirurgi eller bariatrisk kirurgi, då man minskar magsäcken till en storlek som ungefär motsvarar en golfbolls storlek. 
Vi och andra har visat att det bara är de med bra insulinproduktion före operationen som får ett normalt blodsocker. Man kan inte äta annat än mycket små portioner under lång tid, men intressant är att blodsockret blir bättre redan 1–2 veckor efter operation, trots mycket liten viktnedgång. Det har delvis förklarats av aktivering av vissa hormoner i tunntarmen och levern som förbättrar insulinkänslighet och insulinsvaret, och därmed blodsockret efter måltid. 

Vänliga hälsningar, Kerstin