Förslag på några lämpligt proteinpulver?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Hej, jag skulle vilja ha förslag på några lämpliga proteinpulver för en person med typ 1-diabetes. På marknaden finns jättemånga och det är väldigt svårt att veta vilka som är bäst för mig som diabetiker och vad jag faktiskt bör kontrollera i sammanhanget.  De innehåller ju till exempel väldigt olika sockerhalter. Jag är inte vegetarian/vegan och skulle ibland, bland annat, vilja byta ut frukostens ägg till ett pulver istället.  Vore bra om det är enkelt att blanda i havregrynsgröten.  

Vänlig hälsning från Åsa

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Jag har diskuterat din fråga med en duktig dietist. Vi är överens att det inte går att namnge något specifikt proteinpulver. Det finns många att välja bland. Eftersom en del innehåller mycket socker så är det viktigt att titta på innehållsförteckningen, och inte välja dessa.  

Protein är bra som tillägg till gröten, yoghurten eller smörgåsen, då protein inte ökar blodsockret samt ökar mättnadskänsla. Det ökar även kroppens glukagon-produktion något, 3–4 timmar efter intaget, vilket kan skydda mot lågt blodsocker. 

Vänliga hälsningar Kerstin